بخش نخست كارگاه دوم طرح آموزش و یادگیری حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی تسهیلگری، صبح روز پنج شنبه ۹۴/۱۰/۲۴ در محل دفتر مؤسسه برگزار شد. این بخش با طرح پرسشهای هدف دار برای آسیب شناسی اوضاع و احوال پرندگان و تالابها آغاز شد، برنامه با حرکت به سمت تالاب عشق آباد ادامه یافت. آسمان صاف و آفتابی بود و پرندگان گوناگون در كنارهم مشغول فعاليت و جستجو برای غذا بودند. بخش دوم پرنده نگری با توضيحات آقای عليرضا هاشمی، محقق و مدرس پرنده گری همراه بود. دوربينها در كنار نگهبانی تالاب مستقر شدند و گونههای مختلف شامل: پیپت تالابی، كاكایی ارمنی، كاكايی سر سياه، خوتكا، اردك سر حنايی، اردك سر سياه، اردک نوک پهن، چنگر، سسك ابرو سفيد، چوب پا و چنگر را از دریچههای دید خود به فراگیران نشان دادند.
پس از آن در قسمت های ديگر تالاب گونههایی از جمله حواصيل خاكستري، آبچيليك پا سرخ، آبچیلیک آواز خوان، آب چيليك تالابی، اگرت، ماهی خورك وهمچنين پرنده های شكاری مثل سنقر تالابی، كوركور و عقاب دريايی دم سفيد بازبینی و ثبت شدند.
با انجام تمرین پیادهروی در پیرامون تالاب و بازدید از رودخانهی محلی ،فراگيران را با شيوهی صحيح درست گام برداشتن در زيستگاه حيات وحش به صورت انفرادی و گروهی آشنا شدند.
پس از صرف ناهار سالم گياهی، فراگيران تجربهی خود را از پرنده نگری نيم روزه بيان كردند و مسائل تالاب عشق آباد و حفاظت گونه های حيات وحش و پرندگان با رويكرد حفظ جان و مهربانی با محيط زيست بازآموزی شد.
با بازگشت به مؤسسه، در بخش پايانی موضوعات «حُضور» در طبیعت و فراوانی نقوش پرندگان در فرهنگ و هنر ديرينه ايران، توسط آقای احيايی توضيح داده شد. رمز گشايی از هنر نگارگری بر روی سفالينههای كهن چند هزار ساله و آرزوهای انسان که در ۸۰۰۰ سال پيش با فرهنگ مهمان نوازی از پرندگان و با عشق و علاقه به آنها منجر به حفاظت از آب و خاك و هوا می شده است، از دیگر مباحثی بود که به تفصیل شرح داده شد.