فرزندان با ارزشترین میراث و اصلیترین سرمایهی زندگی ما میباشند. کمال ایشان و آیندهی درخشان کشور عزیزمان ایران، بستگی به میزان و کیفیتِ رشدِ توانایی، آگاهی، تعادل و سرمایههای اجتماعی مانند هماهنگی، همکاری گروهی، احترام، اعتماد، توانایی عشق ورزیدن به همنوعان و دیگر موجودات و محیط زیست کودکان و نوجوانان دارد. همهی والدین در تلاش هستند که بهترین آموزش و پرورش را برای فرزندان خود فراهم کنند و همواره از خود میپرسند: چطور؟ چگونه؟ چکار باید کرد؟
آیا میدانید چگونه فرزندانتان به بیشترین و بهترین رشدِ سالم، متعادل و همچنین تکامل، توانایی و سرمایههای اجتماعی بسیار مهمی مانند احترام، همدلی، همکاری گروهی و توانایی مِهر ورزیدن میرسند؟
آیا میدانید محیط زندگی بچههای شما علاوه بر حریم خانواده، شامل چه فضاهایی میشود؟
آیا تا به حال از خود پرسیدهاید که کودکان و نوجوانان در «کجاها» و با «چه کسانی» زندگی میکنند؟
آیا از تأثیرات مثبت و منفی محیط زندگی بر رشد و تعادل ایشان با خبرید؟
امروزه با توجه به فراگیر شدن سبک زندگی مدرن شهرنشینی، فرزندان ما به ناچار در شهرها زندگی میکنند و از زندگی در محیط طبیعی و نیز آشنایی با گوناگونی زیستی فرهنگی دور شده و محروم ماندهاند. به خصوص؛ با زندگی در «شهرهای بزرگ»، فاصله با طبیعت و گوناگونی زیستی فرهنگی بیشتر شده است.
آیا از تأثیر گرایش هرچه بیشتر بچهها به ارتباط و سرگرمیهای مجازی با خبر هستید؟
آیا میدانید دوری از طبیعت، غرق شدن در فرهنگهای ناسازگار با آن، مانند روی آوردن به زندگی ماشینی و غرق شدن در دنیای مجازی، چه ضرر بزرگی به رشد و توانمندیهای جسمی، ذهنی و سرمایههای اجتماعی ایشان میزند؟
آیا میدانید نیاز اصلی کودکان و نوجوانان شما چیست؟
آیا نیاز ایشان، تنها برآورده شدن خواستههای شماست؟ و یا نیاز ما برآورده شدن خواستههای ایشان است؟ و به راستی نیازهای حقیقی کودک کداماند؟
آیا ایشان از نیاز حقیقی خود برای رشد و تکامل بهتر و توانمندیها و مهارتهای زندگی فردی و اجتماعی، آگاه هستند؟
آیا بچهی شما «کودکی» میکند یا کردهاست؟
آیا «تجربهی طبیعت بکر» را به اندازه کافی داشته است؟
آیا فرصت و فضای کافی برای کشف و شهود در اختیارشان بوده است؟
آیا عزت نفس، اعتماد به نفس، توانایی و مهارتهای گروهی، اجتماعی، امید به زندگی، آرامش و تمرکز کافی دارد؟
تحقیقات گسترده در سطح فرهنگهای گوناگون جهانی نشان داده است که طبیعت در همه مراحل رشد، تکامل کودک و افزایش تواناییهای فردی و اجتماعی نقش بسیار مهمی دارد. از جمله تجربه مستقیم یا غیر مستقیم طبیعت، فرصت و امکان کشف و شهود را در رو به رو شدن با ناشناختههای پنهان به کودک اهداء میکند و همچنین منجر به افزایش رشد فیزیکی، عاطفی، ادراکی، اخلاقی و توانایی مهر ورزیدن میگردد. از دیگر سو میزان شادمانی را در افراد بالا میبرد و آرامش و تعادل را به همگان هدیه میدهد. بررسیها نشان داده که تجربه مستقیم « فرهنگهای سازگار با طبیعت» نیز در رشد، تکامل و تعادل کودکان و نوجوانان تأثیرات مثبت بسیاری دارد.
جوامع انسانی همواره دانش بسیار با ارزشی دربارهی حیات وحش و محیطهای طبیعی متنوع بهدست آوردهاند. پیوند طبیعت و فرهنگ و «یافتن الگوهای سازگار زندگی با طبیعت» در جای جای کره زمین، گوناگونی زیستی و فرهنگی بسیار گستردهای را ایجاد کرده است که این موارد بخش بزرگی از سرمایه اجتماعی هر کشور و فرهنگی است.
گوناگونی زیستی و فرهنگی منشاء و محل ظهور زیبایی، توانایی و «هنر زندگی» در زمین است. همچنین ارزش و احترام قائل شدن برای تک تک گونههای زیستی فرهنگی و حمایت و حفاظت آنها، هماهنگی، صلح، دوستی و آرامش را برای ما و دیگر موجودات به ارمغان میآورد.
.
«تجربهی طبیعت و فرهنگهای سازگار با آن»، نه تنها بستر رشد و تکامل سالم و متعادل کودکان و نوجوانان و روابط سالم اجتماعی و محیط زیستی ایشان را فراهم میسازد، بلکه ایشان در طول رشد خود، به واسطهی تجربه کردن؛ با «ارزشهای گوناگونی زیستی فرهنگی» آشنا میشوند و رفته رفته ارتباط بین ارزشهای فرهنگی و طبیعی را کشف میکنند تا جایی که به این آگاهی دست مییابند که «حفاظت و حمایتِ گوناگونی زیستی فرهنگی»، خود یک ارزش بسیار بزرگ است.
کودکانی که در محیط سازگار با طبیعت رشد یافتهاند همواره برای حفظ فرهنگ و الگوهای سازگار با طبیعت احساس مسئولیت میکنند و در بزرگسالی نیز حامی و حافظ طبیعت و فرهنگ و الگوهای سازگار با آن خواهند ماند.
.
این کودکان در آینده نه تنها متعادل، سالم، شاد و صلح دوستتر خواهند بود، بلکه دنیای پیرامون خود را نیز متعادل، زیباتر، سالمو سرشار از هماهنگی و صلح میسازند.
این کودکان در آینده بهترین الگو و آموزگار نسلهای بعد خواهند بود و هماهنگی، صلح و آرامش و تعادل را به دنیای ما هدیه خواهند داد.
هدف اصلی کارگاه آرتا این است که با همیاری والدین، مربیان و تسهیلگران، بستری را فراهم کند که کودکان و نوجوانان از توانایی خود برای کسب تجربه و یادگیری بیشتر بهره برده و توانمندتر شوند.
کارگاه آرتا، زمینهی آشنایی، تجربه و یادگیری گوناگونی زیستی و فرهنگی را برای کودکان و نوجوانان و نیز تا حدودی برای والدین فراهم میکند.
برای آنکه پیوند بین فرهنگ و طبیعت و درک ارتباط این دو برای کودکان و نوجوانان آشکار شود، در کارگاهها، هم از الگوی «تجربه مستقیم» و هم «غیر مستقیم» استفاده میشود.
این کارگاهها در دوبخش زیر اجرا میشوند:
۱. متمرکز یعنی بهرهمندی از فضا و امکانات داخل کارگاه مؤسسه
۲. غیر متمرکز یعنی کارگاههایی در فضاهای طبیعی و فرهنگی خارج از مؤسسه.
این کارگاهها هماهنگ با سن رشد کودکان و نوجوانان تعریف میشوند. لازم به ذکر است که مربیان همواره نقش «تسهیلگر» را دارند و به صورت غیر مستقیم کودکان و نوجوانان را راهنمایی و هدایت میکنند.
.
«تجربهی مستقیم و غیر مستقیم، فرصت کشف، شهود و یادگیری و انجام برنامهی هدفمند کاری توسط خود کودکان و نوجوانان»، از اصول کارگاه آرتا میباشد.
برای رسیدن به این اصل سعی میشود که با ایجاد فضای یادگیری مناسب و راهکارهای شناخت و هدایت کودکان و نوجوانان، احساس اعتماد به نفس، امنیت و آرامش بیشتری برای آنان به وجود آید. در نتیجه تمرکز ایشان بهبود یافته و به بیشترین بازده توانایی نزدیک میشوند.
فراگیران رفته رفته یاد میگیرند همزمان با تجربههای شخصی، با یکدیگر همکاری و همیاری کنند و در این روند به میزان توانمندی خود، در فعالیتهای انفرادی و جمعی آشنا شوند و بر آن بیفزایند.
.
بعد از حدود چهار جلسه، مربیان و تسهیلگران با خصوصیات فردی هنرجویان بیشتر آشنا میشوند و شناخت هرچه بیشتر ایشان و برآورد میزان تواناییشان، به مربی کمک میکند که به طور هدفمندتر و مؤثرتری برای توانمند شدن ایشان گام بردارد و با توجه به خصوصیات فردی هر کدام و نیز میزان توان مشارکت در کارهای گروهی، ایشان را هدایت کنند.
از آنجا که شناخت دقیقتر هنرجویان اهمیت ویژهای دارد، ارتباط مستمر والدین با مربیان و تسهیلگران بسیار مهم است و تجربه نشان داده است هنرجویانی که والدین ایشان بیشتر به این ارتباط اهمیت میدهند، همواره پیشرفت بهتر و بیشتری داشته و با آرامش، تعادل و اعتماد به نفس بالاتری، توانمندتر میشوند. بنابراین هر چند وقت یکبار از والدین دعوت میشود در جلسات مصاحبه، مشاوره و ارزیابی شرکت کنند.
.
کارگاههای متمرکز و غیر متمرکز آرتا همواره در یک راستای همسو و هماهنگ طراحی شده است تا روند رشد و توانمندی ایشان بهتر فراهم شود. برای مثال اگر کارگاه غیرمتمرکز در باغ میوه و آشنایی با فرهنگ باغداری و تأثیر آن بر زندگی برگزار شود؛ در کارگاه متمرکز از قبل به صورت غیر مستقیم- در حدی که شاگردان را کنجکاو کند پرسشهای هدفداری میشود تا مشارکت و کنجکاوی ایشان را جلب، سپس در کارگاه متمرکز بعدی، ترتیبی داده میشود که شاگردان تجربهی باغ میوه و الگوی فرهنگی اش را همانطور که دوست دارند در قالب خلق آثار هنری، اجرای نمایش، گفتگو و قصه گویی یا غیره بیان کنند.
.
گوناگونی زیستی فرهنگی دست یابند و این رویداد پیوند بین کودک و نوجوانان و والدین و مربیان و نیز خانوادهها را عمیقتر میکند.
در کارگاه آرتا با توجه به گروه سنی از انواع ابزار و روشهای یادگیری و آموزشی استفاده میشود و نیز به موضوعاتی مانند محیط زیست، طبیعت، حیات وحش، هنر و فرهنگ سازگار با طبیعت، صنایع دستی، بافت، معماری، نقاشی، مجسمهسازی، کار دستی، چاپ، نمایش، عروسک سازی، قصه گویی، بازی و غیره پرداخته میشود.
یکی دیگر از اهداف کارگاه آرتا ارتباط اجتماعی میان کودکان و نوجوانان است. برای بهتر شدن این ارتباط علاوه بر برنامههای کاری گروهی؛ گاهی کودکان و نوجوانان با سابقهتر نیز تشویق میشوند که با کوچکترها تعامل، همکاری و همیاری داشته باشند و همچنین به ایشان این فرصت داده میشود که در صورت تمایل، آموختههای خود را به کوچکتر از خود آموزش دهند، هنرجویان کوچکتر در این روند میآموزند که بیشتر با هنرجویان بزرگتر همیاری کنند و در کل بزرگترها و کوچکترها همیاری همراه با احترام و ادب را میآموزند.
در واقع هدف این فعالیت این است که فراگیران تجربه و توانایی خود را به اشتراک بگذارند و سطح یادگیری ایشان به بالاترین میزان ممکن برسد.
باشد که فرزندان ما از صلح، آرامش، تعادل و شادمانی بهرهمند شوند!
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
هدف اصلی کارگاه آرتا این است که با همیاری والدین، مربیان و تسهیلگران بستری را فراهم کند که کودکان و نوجوانان از توانایی خود برای کسب تجربه و یادگیری بیشتر بهره برده و توانمندتر شوند.
برنامهی کارگاه آرتا، زمینهی آشنایی، تجربه و یادگیری گوناگونی زیستی و فرهنگی را برای کودکان و نوجوانان و نیز تا حدودی برای والدین فراهم میکند.
برای آنکه پیوند بین فرهنگ و طبیعت و درک ارتباط این دو برای کودکان و نوجوانان آشکار شود کارگاههایی هم به صورت تجربه مستقیم و هم غیر مستقیم برای آنان برنامهریزی شده است.
خواهشمندست برای اطلاعات بیشتر با شمارههای ۰۹۱۹۰۰۳۱۱۲۰ تماس بگیرید.