کارگاه تجربهی گوناگونی زیستی فرهنگی ایران،چهارشنبه سوری
هفتمین کارگاه تجربه گوناگونی زیستی فرهنگی در تاریخ سه شنبه ۱۳۹۳/۱۲/۲۶ برگزار شد.
به مناسبت فرارسیدن بهار و نوروز باستانی و همچنین جشن چهارشنبه سوری کارگاه با اجرای نمایش زیبای خیمه شب بازی در منزل استاد شیخ احمد خمسهای در شهریار تهران آغاز شد. در این برنامه علاوه بر اجرای قسمتی از نمایش خیمه شب بازی، برخی از مهارتها و ظرایف اجرا بخصوص برای کودکان، در خارج از چادر خیمه به نمایش درآمد. در پایان به نیت بزرگداشت خانوادهی خمسهای از استاد خمسهای بزرگ، همسر و پسران برای حفظ این هنر قدیمی قدردانی شد. این نمایش برای سومین بار از طرف موسسه به مناسبت فرا رسیدن نوروز و حمایت و حفاظت از تنها گروه بازمانده برگزار شد.
پس از برنامهی نمایش خیمه شب بازی گروه به منظور دیدار نگارههای دست کند کفترلی، به سمت روستای دولت آباد دهستان اخترآباد حرکت نموده و پس از گذر از روستا با کوهپیمایی مختصری یکی از نگارههای دست کند بر دیوارهی صخرهای کوه کفتر لی دیدار کردند.
آخرین پایگاه روستای دولت آباد بود. برگزاری مراسم باستانی چهارشنبه سوری در فضایی که به مِهر و دوستی در اختیار قرار گرفته بود با انباشتن خوراکیهای مخصوص چهارشنبه سوری اعم از آجیل و شیرینی و میوه در مجمعهای بزرگ مسی آغاز شد تا به رسم یاری همه از خوردن آنها لذت ببرند.
سپس گروه با همیاری جامعه محلی بتههای خشک چیده شده از بیایان را در هفت کپهی بزرگ جمع آوری و آتش چهارشنبه سوری را برپا کردند. مراسم پریدن از روی شعله های آتش با خواندن بیت معروف سرخی تو از من زردی من از تو و شادی و وجد جمعی به انجام رسید. سپس توضیحاتی پیرامون اهمیت مفاهیمی چون آتش و فلسفهی برپا کردن آن در شب چهارشنبه آخرسال برای گروه ارائه شد.
شب، باد و باران و شعله های آتش به همراه اجرای موسیقی زنده و رقص زیبای خراسانی توسط اعضای گروه دلپذیر تربت جام، فضای منحصر به فرد و خاطره انگیزی را در شب جشن چهارشنبه سوری رقم زدند. لازم به ذکر است خاونوادهی دلپذیر نسل در نسل موسیقی و رقص آیینی را حفظ کرده و گروه ایشان با بیست سال سابقهی کار همراه با اجرای موسیقی مقامی از جایگاه ویژه ای در عرصه موسیقی ایران برخوردار هستند.
دو رقص مفهومی کهن توسط گروه دلپذیر به اجرا در آمد که مراسم چهارشنبه سوری را شکوهی ویژه بخشید: آیین آفر (به معنای آفرینش) که در آن داستان زندگی کشاورز (کاشت داشت و برداشت) را به نمایش در آوردند و آیین حماسی که با رقص چوب و رجزخوانی حریفان توام است و در آن صحنهی رزم را به تصویر کشیدند.
در پایان از طرف موسسه نشان مهر ایرانشهر به پاس حفظ نسل به نسل این هنر بی بدیل به آقای غلامعلی دلپذیر، مدیر توانمند گروه اهدا و از ایشان قدردانی به عمل آمد.
پس از به جا آوردن مراسم آیینی و خوردن آش مخصوص شب چهارشنبه سوری کارگاه به پایان رسید.