تعریف گوناگونی زيستي فرهنگي: گوناگونی زيستي فرهنگي به عنوان تنوع حيات در تمام تجلياتاش شناخته میشود و شامل گوناگونی زيستي، فرهنگي و زباني است كه به «نظام یگانهی اجتماعي - محیطزيستی» وابسته است. اين تنوع حيات مشتمل بر ميليونها گونه گياه و حيوان تكامل يافته بر روي زمين و همچنين هزاران فرهنگ و زبان است كه در طي زمان ايجاد شدهاند. زبانها، فرهنگها، بوم سازگانها (اکوسیستمها) و زیستبومها به يكديگر وابستهاند و جوامع انساني دانش بسيار با ارزشي را در خصوص چگونگي دستيابي به هماهنگي با طبيعت از طريق رسوم و الگوهاي فرهنگي در ميان محيطهاي طبيعي متنوع، به دست آوردهاند. گوناگونی زيستي فرهنگي، منشاء و محل ظهور زيبايي و توانايي زندگي در زمين است و ميتواند به صورت ميانگينِ گوناگونی زيستي و تنوع فرهنگيِ يك كشور برآورد شود.
سطوح گوناگونی زیستی فرهنگی:
به طور کلی، گوناگونی زیستی دارای چهار سطح «بومسازگانی»، «گونهای»، «ژنتیکی» و «مولکولی»؛ و گوناگونی فرهنگي شامل تنوع سطوح «زباني»، «دینی، مذهبي» و «گروههاي قومي» است. از آنرو که رسوم فرهنگي از طريق زبان منتقل ميشوند، بنابراین زبان عامل مهمي در ايجاد گوناگونی زيستي فرهنگي است.
اهمیت و ضرورت حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی:
اهمیت فراوان توجه به گوناگونی زیستی فرهنگی تا حدی است که مادهی هشت سری جِی كنوانسيون تنوع زيستي یونسکو؛ كشورها را به «احترام، حفظ و نگهداري دانش، نوآوريها و الگوهاي جوامع بومي كه بيانگر شيوههاي زندگي محلی مرتبط با حفظ و استفاده پايدار از گوناگونیزيستي هستند، و همچنين ترويج كاربرد گستردهتري از اين دانشها، نوآوريها و الگوها با تأييد و مشاركت مالكين آنها و همچنين تشويق به بهرهوري عادلانه و برابر از منافع ايجاد شده با بهكارگيري اين دانش، نوآوريها و الگوها» فرا ميخواند. از دیگر سو سند «اهداف توسعه پایدار پس از ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰»که در مهر ماه ۱۳۹۴ برابر با سپتامبر ۲۰۱۵ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید و از ابتدای سال ۲۰۱۶ اجرایی میشود؛ با تأکید بر اهداف مهمی مانند «سلامت برای همه سنین»، «تضمین آموزش فراگیر و پیشبرد فرصتهای یادگیری در طول زندگی و برای همه»، «محافظت، بازیابی وترویج پایدار استفاده از بوم سازگانهای زمینی، مدیریت پایدار جنگلها، مبارزه با بیابانزایی و ممانعت و معکوس نمودن روند زوال سرزمینها و ممانعت از نابودی تنوع زیستی»، «پشتیبانی از جوامع محلی صلح دوست و فراگیر برای توسعه پایدار» و «تقویت راهها یا اجرا و حیات بخشی دوباره مشارکت جهانی برای توسعه پایدار» براین مهم صِحّه نهاده و جهانیان را به حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی فرا خوانده است.
دلايل بسياري وجود دارد كه چرا بايد به گوناگونی زيستي فرهنگي اهميت داده شود که در این جا به دو دلیل زیر بسنده میشود. نخست آنکه روشهاي منحصر به فرد ولی متنوع زندگي، زبان و هويت مردمان و فرهنگهای جهان در حال از دست رفتن است. با توجه به اين که چنین مسألهای مربوط به حقوق بشر و حق حیات است؛ براي هر يك از اين افراد یا گروهها، اين حق وجود دارد تا بتوانند مسير پيشرفت خود را در كنار حفظ ارتباط با مسير گذشتگان انتخاب كنند. دوم اینکه، هم اکنون با از دست دادن دانش بومی متنوع بشری، سرمایهی بی نظیر نگهداری گوناگونی زيستي غنيای كه انسان و ديگر گونهها را حمايت کرده نیز، در حال از دست رفتن است و اين موجب مطرح شدن «مسألهی بقا» است.
امروزه بيش از نيمي از انسانها در مناطق شهري زندگي ميكنند. زندگی نوین بشر به ویژه در شهرهای بزرگ به گونهای است که برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان، هرگونه ارتباط، تجربه، مشاهده یا لمس حیات وحش و طبیعت آزاد و همچنین آداب، رسوم، آیین و دیگر ارزشهاي فرهنگی و روشهاي تعامل صلح آمیز با طبیعت و محیط زیست بسیار محدود یا حتی غیرممکن شده است و در نبود این ارتباط، آدمیان نه تنها امکان علاقهمند شدن و دوستی با طبیعت و موجودات زنده را از کف داده و از ارتباط مستقيم با محيط طبيعي و آگاهی از آن محروم ماندهاند بلکه از آشنایی و بهرهمندی از هرگونه میراث فرهنگی مفید و همسو با محیط زیست و دیگر فرهنگها نیز بازمانده و حتی بیگانه گشتهاند. همين دليل است كه اين مسأله براي بسياری از ایشان مهم نیست. در حقیقت انسان قادر نيست به مسائلي كه به طور مستقيم با آن درگير يا از آن مطلع نشده باشد، اهميت دهد و این واقعیت در دورهی معاصر، «انقراض تجربه محيط طبيعي فرهنگی» ناميده می شود. محركهاي اجتماعي، سياسي و اقتصادي جهان به سرعت به تحليل و نابودي سلامت فرهنگها، بوم سازگانها و زیستبومهاي جهان و از بين بردن زبانها پرداختهاند که هماینک «بحران انقراض مشترك» تنوع همگانی گونهها محسوب ميشود. از دیگر سو بدون این تجربهی مستقیم، نه تنها دوستی و علاقهمندی پرورش نخواهد یافت و بیتفاوتی و بیعلاقگی در بسیاری از افراد و گروهها به ویژه کودکان و نوجوانان پدید میآید، بلکه آنچه در کنار این رفتار به ظاهر خنثی رواج مییابد، عبارت از ترس و تنفر از گونههای زیستی فرهنگی مانند ترس از حیوانات، پدیدههای طبیعی، و همچنین اقلیتهای قومی، بومیان، قبایل و دیگر ملل با زبان، آیینها، ادیان و فرهنگها است که منجر به بالاتر رفتن تنش با طبیعت و محیطزیست و حتی پدیدار شدن جنگها و درگیریهای طولانی و دامنه داری شده است که امروزه در بسیاری از مناطق جهان با خشونتی نادر و حتی بی نظیر جریان یافته و ادامه دارد.
طرح آموزش و یادگیری حفظ گوناگونی زيستي فرهنگي:
برای حل چنین مسائل پردامنهای نیاز به تصمیمگیریهای فوری در چارچوبهای هرچه مؤثرتر است. بدین ترتیب مؤسسهی یاوران سرزمین آریا با توجه به سند چشمانداز خود، برای بنیادگذاری، گسترش و ترویج مؤثّر الگوی بومی توسعهی ظرفیت در ایران، طرح آموزش و یادگیری حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی را پی ریزی کرده است. این طرح با جذب اساتیدی برای هیأت علمی و تأسیس کارگروههایی، پروژههای مناسبی را تدوین کرده است؛ تا از راهِ تعلیم و تربیت هرچه باکیفیتترِ شمارِ فراوانی از مخاطبین و مشارکت ایشان، بتواند به صورت واقعبینانهای، هرچه بیشتر به هدف حمایت، حفاظت، صلح و هماهنگی نزدیک شود.
با توجه به این ضروریات، مؤسسه با جلب موافقت و کسب مجوز از سازمانهای «میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» و «حفاظت محیط زیست»، برای طرح، در صدد آغاز پروژههای کارگاهی با روشهای مناسب و مؤثر در سطوح سهگانهی مقدماتی، متوسطه و پیشرفته است.
اهداف کلی طرح: با پایان یافتن بازه زمانی اهداف توسعه هزاره در سال ۲۰۱۵ و تغییراتی که برای ادامه راه داده شد، سند «اهداف توسعه پایدار پس از ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰» در مهر ماه ۱۳۹۴ برابر با سپتامبر ۲۰۱۵ به تصویب سازمان ملل متحد رسید و از ابتدای سال ۲۰۱۶ اجرایی میشود. بر اساس این سند بسیار مهم تمامی کشورهای عضو، اهداف هفده گانه اصلی و ۱۶۹ گانه فرعی آن را به رسمیت شناخته و در برنامه توسعه محلی خود خواهند گنجاند. از میان اهداف اصلی این سند، هشت عدد یعنی حدود نیمی از آنها، با اهداف اصلی طرح هماهنگی دارند و بدین ترتیب مؤسسه یاوران سرزمین آریا برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار پس از ۲۰۱۵ و حتی بسیار پیشتر از موعد ابلاغ رسمی و آغاز آن پیش قدم بوده است.
هدفهای توسعه پایدار پس از ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ که با اهداف اصلی طرح هماهنگی دارند، به شماره اصلی مندرج در آن سند:
۱. سه: «تضمین زندگیهای سالم و ترویج سلامت برای همه سنین»،
۲. چهار: «تضمین آموزش فراگیر، با کیفیت، منصفانه و پیشبرد فرصتهای یادگیری در طول زندگی و برای همه»،
۳. پنج: «دستیابی به تساوی جنسیتی و توانمندسازی همه زنان و دختران»
۴. هشت: «پیشبرد رشد اقتصادی پایدار، فراگیر، اشتغال کامل، مولد و شرافتمندانه برای همه»،
۵. دوازده: «تضمین مصرف پایدار وترویج الگوهای مولد»،
۶. پانزده: «محافظت، بازیابی وترویج پایدار استفاده از بوم سازگانهای زمینی، مدیریت پایدار جنگلها، مبارزه با بیابانزایی و ممانعت و معکوس نمودن روند زوال سرزمینها و ممانعت از نابودی تنوع زیستی»،
۷. شانزده: «پشتیبانی از جوامع محلی صلح دوست و فراگیر برای توسعه پایدار، فراهم کردن دسترسی به عدالت همگانی و برپایی ساختارهای اجتماعی کارآمد، مسئول و فراگیر در همه سطوح»،
۸. هفده: «تقویت راهها یا اجرا و حیات بخشی دوباره مشارکت جهانی برای توسعه پایدار».
بنابراین در این طرح و برنامه کاری، هدفهای کلی آن است که مطابق اهداف یادشده «صلح و هماهنگی پایدارتری میان جوامع انسانی با همدیگر - به ویژه جوامع محلی - و همچنین میان ایشان و گونههای جانوری، گیاهی و بوم سازگانها، پرورش یابد و تندرستی و سلامت روانی، بدنی، اجتماعی، اقتصادی تا حد قابل قبولی افزایش یابد» و بدین ترتیب گامهایی بسیار مؤثر به سوی اهداف راهبردی سند چشم انداز یعنی الگوی بومی توسعهی ظرفیت در ایران یا همان «پرورش همدلی و همیاری همگانی» برداشته شود.
اهداف پروژههای کارگاهی:
هدف کارگاههای این طرح آن است که «تغییرات دانشی، نگرشی، اخلاقی و رفتاری بهینه و به نسبت پایداری» در شرکت کنندگان قابل مشاهده گردد. یعنی تحلیل بازخوردها بتوانند ارزیابی کنند که چه موقع و تا چه اندازه، شرکت کنندگان در مراحل «آگاهی، دانش و انجام رفتار درست» قرار میگیرند و تا آن موقع و رسیدن به این هدف، طرح و برنامه کاری ادامه خواهد یافت.
الگوی آموزش و یادگیری برای رسیدن به بیشترین بازده پرورشی: برای دستیابی به این اهداف در بیشترین بازده، مؤسسه در نظر دارد به منظور «پرورش، افزایش و بهبود کمی و کیفی بخشهای «شناختی»، «عاطفی»، «روانی – حرکتی»، از الگوی «آموزش و یادگیری» بهره گیرد. فراگیران در این الگو هرآنچه که فراگرفتهاند را درست پس از زمان یادگیری، به دیگر فراگیران آموزش میدهند و بدین ترتیب میتوان به بالاترین بازده یعنی بیش از نود درصد یادگیری دست یافت.
کارگاهها، روشهای ارائه، ساعات و واحدهای آموزشی یادگیری: برای دستیابی به بالاترین سطح بازده، در کنار آموزش و یادگیری رایج و حضوری برای فراگیران تسهیلگری – مربیگری، از روشهای یادگیری غیر حضوری نیز برای پوشش «بخشهایی که امکان دارد» برای فراگیران علاقهمند استفاده خواهد شد. بنابراین کارگاهها به صورت متمرکز، غیر متمرکز برگزار میشوند و بخشی از آنها نیز این قابلیت را دارند که به صورت مجازی ارائه شوند. کارگاههای متمرکز که در دفتر مؤسسه اجرا میگردند، شامل دو عنوان «آریا، اصول و معیار هنر و فرهنگ زندگی ایران» و «شاهنامه فردوسی» هرکدام ۳۲ ساعت آموزشی و برابر با دو واحد نظری عملی هستند. کارگاههای غیر متمرکز که در مکانهای زیستی فرهنگی دارای اهمیت برقرار خواهند شد، شامل هشت عنوان کارگاه «گوناگونی زیستی فرهنگی» با چهل ساعت آموزشی و برابر با چهار واحد (یک واحد نظری و یک واحد کارگاهی و دو واحد پروژه) هستند. در مجموع، کارگاههای متمرکز و غیر متمرکز شامل ۱۰۴ ساعت و برابر با هشت واحد هستند. بخش مجازی نیز شامل مواردی برای فراگیران علاقهمند است که پس از آماده سازی، در آینده قابلیت ارائه خواهند داشت. برای نمونه، مؤسسه یاوران سرزمین آریا به عنوان یکی از اعضای دانشگاه مجازی شرکت اپل یعنی آیتیونز یو «بخشهای قابل ارائهای از محتواهای آموزشی یادگیری» را به تدریج در صفحه اختصاصی دانشگاه مجازی مربوط به خود در آی تیونز یو بارگذاری خواهد کرد.
گروههای فراگیران وذینفعان:
۱. گروه «فراگیران تسهیلگری - مربیگری»:«فراگیران تسهیلگری - مربیگری»، به تدریج، در سه نیمسال در کارگاههای متمرکز و غیر متمرکز مقدماتی، متوسطه و پیشرفته شرکت کرده و به سه درجه مدرک «تسهیلگری– مربیگری» نائل میگردند و توانایی ارائه خدماتِ فراگرفته را به علاقهمندان به دست میآورند. ایشان پس از اتمام هر مقطع و دریافت مدرکشان، میتوانند کارگاههای علمی، آموزشی و یادگیری را متناسب با مفاد سطوح سهگانهی یاد شده و موضوعات مرتبط برگزار نمایند.
۲. گروه «ذینفعان»: گروه ذینفعان شامل اشخاص حقوقی است که از طرح به صورتهای زیر بهرهمند میشوند الف: افراد زیرمجموعه و مرتبط با ایشان میتوانند با شرکت در کارگاهها، از این امکان استفاده فرمایند. ب: مراجعین ایشان میتوانند بهرهمند شوند. پ: اهداف ایشان با طرح همسویی دارد.
۲.۱. سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی: کمیته ملی طبیعت گردی، دفتر مطالعات و آموزش گردشگري، یگان حفاظت، موزههای تحت پوشش سازمان؛ راهنمایان موزهها، مربیان، راهنمایان گردشگری و طبیعتگردی، دانشجویان مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی، مؤسسه آموزش عالی علمی-کاربردی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، انجمن صنفی راهنمایان گردشگری، مؤسسات آموزشی راهنمایان گردشگری فرهنگی و طبیعت
۲.۲. سازمان حفاظت محیط زیست: مسئولان و افراد مرتبط با مدارس جامع محیط زیستی (جم)، محیطبانان و مسئولان یگان حفاظت محیط زیست
۲.۳. وزارت جهاد و کشاورزی: بخشهای مرتبط سازمانهای امور عشایر ایران، جنگلها، مراتع و آبخیزداری، معاونت امور تولیدات دامی، تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حفظ نباتات و مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از جمله مأموران و مسئولان یگان حفاظت، کارشناسان، تسهیلگران و مربیان مرتبط با سموم و کودهای شیمیایی و دفع آفات، اعضای فعال انجمنهای ارگانیک و آی پی ام
۲.۴. وزارت آموزش و پرورش: معلمان، مربیان ورزش و پرورشی مدارس داوطلب، مدارس جامع محیط زیستی (جم)، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
۲.۵. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری: اساتید، مربیان، دانشجویان دانشگاه و دانشکدههای محیط زیست، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، هنر و معماری و رشتههای مرتبط، منابع طبیعی، مراتع، جنگل و آبخیزداری، ترویج و کشاورزی، علوم اجتماعی و روانشناسی
۲.۶. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: تسهیلگران، مربیان، مددکاران، اساتید، دانشجویان دانشکدههای طب سنتی، بهزیستی و جمعیت هلال احمر و سازمان بهزیستی
۲.۷. وزارت ورزش و جوانان: دانشجویان فدراسیونهای کوهنوردی و صعودهای ورزشی، ورزشهای همگانی، بخش آبدرمانی فدراسیون نجات غریق و غواصی، کمیته دوچرخه کوهستان، فدراسیون دوچرخه سواری، فدراسیون اسکی
۲.۸. وزارت کشور: اداره کل دهیاریها
۲.۹. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی: بخش مربوط به طرحهای هادی روستایی و مسکن ایشان
۲.۱۰. سازمانهای غیر دولتی: مربیان، دانشجویان، هماهنگکنندگان، تسهیلگران، اعضای فعال و علاقهمند سازمانهای غیر دولتی با موضوعات میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محیط زیست، صلح، تندرستی، توسعه پایدار، توانمندسازی جوامع محلی و دیگر موارد مرتبط
۲.۱۱. مؤسسات و شرکتهای خصوصی: آژانسهای گردشگری، برنامهریزان فعالیتهای گردشگری، اساتید، مربیان، دانشجویان موزههای خصوصی، مؤسسات و شرکتهای مرتبط، تولیدکنندگان، مجتمعهای کشت و صنعت، کارخانهداران و مدیران صنایع مرتبط با محیط زیست و توسعه پایدار
۲.۱۲. جوامع محلی: داوطلبانی از جوامع محلی، به ویژه زنان، دختران و اعضای فعال، میتوانند به عنوان یاریگر طرح و ارائه دهنده خدمات راهنمایی، اقامتی، پذیرایی و غیره فعالیت کنند و بدین ترتیب از اجرای طرح منتفع شوند. همچنین در صورتی که افراد نامبرده برای شرکت در کارگاههای طرح ثبت نام کرده باشند می توانند به صورت رایگان از آن بهرهمند گردند.
۳. گروه فراگیران علاقهمند: فراگیران علاقهمند اشخاص حقیقی هستند که مایلاند بدون این که گواهینامهی تسهیلگری – مربیگری دریافت کنند، فقط از کارگاههای غیر متمرکز مؤسسه بهرهمند شوند. بدیهی است از سوی مؤسسه تائیدیه ساعات حضور در کارگاه غیر متمرکز برای ایشان صادر خواهد شد. این گروهها حداقل شامل موارد زیر میباشند:
۳.۱. گردشگران و علاقهمندان به طبیعت، محیط زیست، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
۳.۲. دانشجویان
۳.۳. محققان
۳.۴. اعضای فعال سازمانهای غیر دولتی
۳.۵. عکاسان و مستندسازان
۳.۶. شکارچیان نادم از شکار و علاقهمندان به ورزشهایی که در طبیعت انجام میشوند، آبهای گرم، محصولات طبیعی، تغذیه طبیعی و گیاهخواری
۳.۷. جویندگان افزایش تندرستی و پیشگیری از بیماریهای گوناگون روان– تنی
۳.۸. دانش آموزان کودک و نوجوان
۳.۹. اعضای علاقهمند جوامع محلی، به ویژه زنان و دختران
۴. گروه فراگیران جوامع محلی: برای حمایت جوامع محلی و گوناگونی زیستی فرهنگی مرتبط با ایشان؛ گروهها و افراد علاقهمند جوامع محلی به ویژه زنان و دختران که ثبت نام را به انجام رسانده باشند، به عنوان «فراگیران جوامع محلی»، شرکت در کارگاهها را به صورت رایگان به دست میآورند.
سطوح سهگانهی مقدماتی، متوسطه و پیشرفتهی آموزش و یادگیری:
«پروژههای زیر مجموعهی طرح»، در سه سطح مقدماتی، متوسطه و پیشرفته برگزار میشوند که اطلاعات تفکیک شده در جدول شماره یک آمده است.
عناوین، سرفصلها، ساعات آموزشی و جزئیات مورد انتظار در سطح مقدماتی: عناوین درسی، سرفصلها، ساعات آموزشی و جزئیات دانش، بینش، اخلاق، رفتار، مهارت و کاربرد آنها در کارگاههای سطح مقدماتی، به تفکیک در جدول شماره دو آمده است.
ارزشها و دستاوردهایی که با شرکت در این دوره به دست میآید:
۱. بخش مشترک مربوط به هر سه گروه فراگیران:
۱.۱. ارزشهای همیشگی و جهانشمول: از آن رو که این اهداف دارای ابعاد «جان و خردی یا زیستی و فرهنگی، همراه با تغییر به نسبت پایدار به سوی پرورش و افزایش بهینه دانش، نگرش، اخلاق و رفتار» هستند و به مکان، زمان یا دورانی خاص، شخص، گروه، نژاد، جنسیت یا فرقهی ویژهای محدود نبوده و با گرایشهای متعصبانه آلوده نشدهاند و از دیگرسو با توجه به تأثیر واضح و قابل توجهی که در سطوح محلی، منطقهای، ملی و بینالمللی برای «پرورش صلح و هماهنگی میان جوامع انسانی و همچنین میان ایشان و طبیعت و محیط زیست» میگذارند؛ بنابراین دارای ارزشهای همیشگی و جهانشمول هستند که فراگیران میتوانند به صورت مطلوبی از آن بهرهمند شوند.
۱.۲. مشارکت سه گروه فراگیران در کارگاههای غیر متمرکز: فراگیران «تسهیلگری – مربیگری» و «علاقهمند» در کنار فراگیران «جوامع محلی» از این موهبت بهرهمند میشوند که در تجربهای کم نظیر از دانش و هنر بومی و حضور مردم محلی برای بالا بردن سطح نگرش و رفتار خود- به ویژه برای توانمند شدن در اجرای کارگاههای جوامع محلی و محیط زیست ایشان- نهایتِ استفادهیِ بهینه را ببرند.
۲. بخش مربوط به گروه فراگیران تسهیلگری - مربیگری:
۲.۱. دریافت گواهینامهی رسمی و ارزش شغلی آن: پس از گذراندن موفقیت آمیز هر یک از سطوح مقدماتی، متوسطه و پیشرفته گواهینامهی تسهیلگری – مربیگری از سوی سازمانهای «میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» و «حفاظت محیط زیست» صادر و به ایشان اعطاء میگردد. گواهینامههای صادره نشان دهندهی سطح مقدماتی، متوسطه و پیشرفتهی ایشان برای ارائه خدمات آموزشی و یادگیری در مفاد و موضوعات مرتبط میباشد.
۳. بخش مربوط به فراگیران علاقهمند: فراگیران علاقهمند، فقط میتوانند در کارگاههای غیر متمرکز به عنوان فضایی بسیار جذاب و مهیج شرکت کنند و تائیدیه حضور خود را در آن کارگاه غیر متمرکز از مؤسسه دریافت دارند. بدین ترتیب برای آشنایی اولیه، الگو گرفتن، یا تکمیل دانش، بینش، اخلاق، رفتار و تواناییهای خود بهره ببرند. ایشان پس از شرکت در هر کارگاه با شناختی که از گوناگونی زیستی فرهنگی به دست میآورند دید بهتری به زندگی فردی و اجتماعی یافته و رفتار به مراتب صلحجویانهتر و هماهنگتری نسبت به محیطهای اجتماعی، زیستی و گوناگونی زیستی و فرهنگی که در آن جریان دارد، خواهند داشت. بدین ترتیب هم از فضا، مکانها، آثار طبیعی، فرهنگی هنری بسیار با ارزش، موضوعات جذاب، متنوع و پر کشش کارگاه لذت فراوانی خواهند برد و هم از نظر آموزشی و یادگیری با بسیاری از ابعاد مهم و کاربردی آنها در زندگی آشنا خواهند شد که برای حیات فردی و اجتماعی با نشاط، متعادل و صلح آمیز بسیار راهگشا میباشد و نتایج بسیار عالی نیز برای محیط زیست و جوامع محلی به بار خواهد آورد.
۴. بخش مربوط به فراگیران جوامع محلی: داوطلبانی از جوامع محلی، به ویژه زنان، دختران و اعضای فعال امکان استفاده از مفاد آموزشی یادگیری کارگاهها را به صورت رایگان به دست میآورند.
بدین ترتیب ارزشها، توانمندیها و دستاوردهای مادی و معنوی فراوانی برای هر سه گروه فراگیران به دست خواهد آمد که با اتکا به آن میتوانند گامهای مؤثری به سوی اهداف متعالی یاد شده در سطوح فردی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیستی بردارند.
تاریخ شروع و پایان و سطح نیمسال اول سال ۱۳۹۵-۱۳۹۴: نیمسال اول برای سطح مقدماتی از هفتهی نخست آذر آغاز شده و در هفتهی سوم اسفند ۱۳۹۴ پایان مییابد. روزهای برگزاری به صورتی که در جدول شماره سه درج شده خواهد بود.
همایش: این مؤسسه در نظر دارد همایشی را با عنوان «حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی» با رویکرد آموزش و یادگیری برای تربیت تسهیلگران – مربیان و اجرای کارگاه برای حضار و راهنمایان کاخ موزه سعد آباد از ساعت ۳ تا ۸ یکشنبه ۲۴/۸/۹۴ در مرکز همایشهای کاخ سفید سعدآباد با همكاري سازمانهای «میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری»، «حفاظت محیطزیست»، «کمیسیون ملی یونسکو»، «برنامهی عمران سازمان ملل متحد، تسهیلات محیط زیست جهانی، برنامه کمکهای کوچک»، «ایکوم، کمیتهی ملی موزهها» و «کاخ موزه سعدآباد» برگزار نماید. علاقهمندان میتوانند برای شرکت در همایش به نشانی وبگاه مؤسسه www.coariya.org مراجعه یا با تلفن ۰۲۱۲۲۴۰۳۹۸۰ تماس بگیرند.
معارفه و ثبت نام: معارفه و ثبت نام در ساعت ۵:۳۰ تا ۹ روز شنبه ۹۴/۸/۳۰ طی نشستی در دفتر مؤسسه برگزار خواهد شد.
تاریخها و خوشههای زیستی فرهنگی برگزاری هشت کارگاه غیر متمرکز: در طول نیمسال، کارگاههای غیر متمرکز در «سه پنجشنبه» و «یک پنجشنبه و جمعه» در تاریخها و خوشههای زیستی فرهنگی زیر برگزار میشود:
توجه: یکی از کارگاه های زیستی فرهنگی در دو روز پی در پی پنج شنبه و جمعه با هدف آشنایی با شب مانی در طبیعت و روستا و آشنایی با نجوم و انجام رصد شبانه آسمان و یک صعود کوهنوردی برگزار شود.
حد نصاب تعداد فراگیران برای هر کارگاه: حد نصاب تشکیل هرکارگاه در این طرح دوازده نفر است.
شهریه فراگیران تسهیلگری - مربیگری: شهریه با احتساب تمامی «خدمات آموزشی یادگیری برای کارگاههای متمرکز و غیر متمرکز» و «بیمه کامل حوادث گروهی و مسئولیت مدیران اردوهای آموزشی، رفت و آمد، یک وعده نهار و نیم چاشت و ورودیهها در کارگاههای غیر متمرکز» مبلغ ۷۹۹۰۰۰۰ ریال برابر با هفتصد و نود و نه هزار تومان میباشد.
شهریه فراگیران علاقهمند: شهریه با احتساب «خدمات تسهیلگری برای کارگاههای غیر متمرکز» و «بیمه کامل حوادث گروهی و مسئولیت مدیران اردوهای آموزشی، رفت و آمد، یک وعده نهار و نیم چاشت و ورودیهها در کارگاههای غیر متمرکز» مبلغ ۳۹۹۰۰۰۰ ریال برابر با سیصد و نود و نه هزار تومان میباشد.
بورسیه و کمک بلاعوض: به دلیل آنکه ارزش مادی و معنوی این طرح برای افراد، گروهها و جامعه و همینطور برای حفظ گوناگونی زیستی فرهنگی بسیار قابل توجه است؛ به سه صورت زیر بورسیه یا کمک بلاعوض امکان پذیر میباشد:
۱. گروههای حمایت کننده: ممکن است گروه یا گروههای حمایت کننده خوشنام و موجهی مانند آژانسهای سازمان ملل مانند کمکهای کوچک محیط زیست جهانی برنامه عمران سازمان ملل متحد یا سازمانهای ملی مانند صندوق ملی محیط زیست؛ یا اشخاص حقیقی، حقوقی، که مایل هستند از طبیعت، محیط زیست و فرهنگ حمایت مؤثری به عمل آورند، از این طرح حمایت کنند. در این حالت در صورتی که فراگیران درخواست بورسیه یا کمک بلاعوض داشته باشد، میتواند درخواست رسمی و کتبی خود را پیش از شروع نیمسال به مؤسسه ارائه دهد. که پس از بررسیهای لازم پاسخ مثبت یا منفی به درخواست داده خواهد شد.
۲. گروههایی که اعضای خود را بورس میکنند: اشخاص حقوقی، سازمانهای دولتی، غیر دولتی، دانشگاهها و مؤسساتی که مایل هستند مدیران، کارمندان، مربیان، اساتید، راهنمایان خود را به عنوان بازآموزی یا توانمندسازی در این طرح شرکت دهند، میتوانند پرداخت شهریه ایشان را برعهده گیرند.
۳. یاری داوطلبانه اعضاء و همکاران مؤسسه: برای حمایت مؤثر از طرح و کاهش چشمگیر شهریه و امکان پذیر شدن مشارکت طیف گستردهتر فراگیران، برخی از اعضای محترم هیأت علمی و بیشتر اعضای گرامی کارگروهها، با برعهده گرفتن برخی مسئولیتهای بسیار مهم و کلیدی، به صورت داوطلبانه یاریگر طرح هستند.
بخش بین المللی طرح: الف: برای فراگیران ایرانی و خارجی به صورت یازده شب و ده روز در خوشههای زیستی فرهنگی اصلی یک یا چند کشور برتر از نظر رتبه اهمیت گوناگونی زیستی فرهنگی برگزار میشود. ب: برای فراگیران خارجی در خوشهها و پیکرههای اصلی زیستی فرهنگی ایران و به صورت یازده شب و ده روز برگزار میشود. جزئیات بخش بینالمللی در وبگاه و شبکههای اجتماعی مجازی مؤسسه انتشار خواهد یافت.
هیأت علمی:
در درست بررسی و به روز رسانی میباشد.
اساتید مدعو: در مواردی که نیاز مؤسسه برای اجرای برنامه از طریق اعضای محترم هیأت علمی برآورده نگردد یا از نظر اوقات آزاد ایشان هماهنگی لازم به دست نیاید؛ برای پیشبرد امور از اساتید خوشنام و صاحب تجربه به عنوان مدعو دعوت به عمل خواهد آمد.